RECONSTRUCTION OF CENTRAL “LITEXPO” PAVILION

Team

R.Palekas, B.Puzonas, A.Palekienė, D.Uogintė, R.Samackaitė

Building architect: E.Stasiulis

Photography

Edvinas Ganusauskas

Location

The plot of the reconstructed building is located in a picturesque Vilnius city territory, in between Lazdynai hillsides and Neris river. From the river side the plot adjoins low residential area. Besides reconstructed building there are two more exhibition pavilions in the plot,also it has well developed system of the paths and drive-ways.

Issues

The first Litexpo pavilion, designed by the architect Edmundas Stasiulis, is valuable example of Lithuanian architecture and is included in the list of protected immovable cultural heritage. Valuable qualities of the building are its volumetric expression, architectural solutions of the facades, interior, landscape design. However, the pavilion has been exploited since the year 1980, thus by the time of reconstruction the building was already worn-off, did not meet energetic, exploitation, safety and comfort requirements, dissatisfied the needs of exhibition and conference centre.

Major reconstruction solutions

After examining a structure of the building, it became clear that the pavilion is suitable for needed program, though there was a need to expand the grand hall. This was the most complicated task of reconstruction: roofing construction and its supporting structure, two outer walls had to be disassembled, new foundation installed, new columns, walls, inner mezzanine mounted, everything had to be covered by a new metal structure and roofing. Also in this part the configuration of one of the staircases was changed.

The reconstruction of the building was also needed to preserve original building. For this reason, necessary renewal works was done for the worn-out building parts.

The reconstruction was guided by the restrictions set by Cultural heritage preservation institution.

Spatial, functional, zoning solutions

While reconstructing the building, we set a goal to create cosy, attractive, functional, comfortable spaces, that would meet the new needs of exhibitions and conferences. The main principles of zoning and inner relations remained, though the layout of the premises has changed and, as mentioned before, the grand hall was expanded.
In the first floor of the building, instead of former administrational premises, new additional compact conference halls as well as meeting rooms were designed. Also, auxiliary and technical rooms were redesigned, the cloakroom and cafeteria expanded. Direct connection was created between the cafeteria and the second hall, in order to provide service during the events. Second hall hasn’t change essentially.
In the second-floor big multifunctional hall is designed with storage rooms next to it. The hall can be separated by acoustic curtain and host two events at a time. Also, rooms for staff needs are designed.

Interior

Solving interior questions, the goal was to preserve valuable building author solutions as much as possible. The granite flooring was preserved where it was possible or material of the same qualities was used to substitute. In the halls terrazzo flooring was installed and its drawing was recovered/interpreted. Interior walls were painted white and this solution is determined by the building function – white colour becomes a background for the elements that appears during the events. In the halls white walls contrast with a black roof construction, where black painted communications are arranged. This lets to create united ceiling view, not hiding engineering elements. This effect is enhanced by the lamp net arranged on the structure.
Necessary furniture was designed in the spaces of the building. Their design is universal, black and white colours are dominating, their forms are moderate, minimal, does not contrast with the environment.