LITHUANIAN ACADEMY OF MUSIC AND THEATRE CAMPUS

COMPETITION PROJECT, 1ST PLACE

LMTA

Team

R. Palekas, D. Uogintė, B. Puzonas, A.Palekienė, J. Jankauskas

Area

20 000 m2

Year

2015

City / Hill

First question – the boundary. Where is the end of the hill and where the city starts? We think that the hill has exceptional value. Therefore, we suggest to start regenerative process of the hill and its access.

Visual connections in the direction of the hill are undoubtfully valuable. LMTA campus is compactly packed next to the existing schools in order to maximally open the parterre of Stalo hill. LMTA campus courtyard is opened to the hillside of Kalnu park, as well as the glazed lobby of the public halls.

LMTA

The courtyard

Second important question – identity. We believe that LMTA, in the first instance, is community. The courtyard is an essential spatial element, that stimulates consolidation and the sense of security within community. We arrange separate, but linked faculty buildings around the central yard while turning visitor spaces towards the hill.
New LMTA buildings are designed near to the existing school buildings. Common yard is connecting LMTA and M.K.Ciurlionis art school dormitories.

LMTA
LMTA
LMTA

Volumes and functionality

We chose principle of simple volumes and plastic (narrowing/widening) spaces. This kind of principle of non-dominant buildings and “soft” spaces is characteristic of Vilnius oldtown.
The faculties and auditoriums are accessed from the courtyard, also they are linked to each other by inner links. The buildings are rather wide, so the premises are illuminated via atriums, which are also used as recreational spaces for short-term relaxation.
The unit of the halls is divided into two segments, thus halls that have public function are separated from the halls used only by LMTA community.

LMTA

Sustainability and rationality

Construction. Simple rectangular volumes are easier to construct and can be built independently. The dislocation of complex, that is similar to the exiting occupation of the plot, will let to reduce the underground engineering expenses.
Exploitation. The buildings are planned, so that all of the rooms would get natural light. Necessary technical equipment will be situated in the basement floor and on the special deepened roof terrace.
Social sustainability. The courtyard will provoke LMTA community spirit, sense of security, enhance the identity, and the hillside meadow will form a link between LMTA community and city residents.

LMTA
LMTA
LMTA