VU MATHEMATICS AND INFORMATICS FACULTY

TECHNICAL PROJECT

VU MIF

Team

R. Palekas, D. Uogintė, B. Puzonas, A. Palekienė, J. Balyšuk

Area

6 500 m2

Year

2015

VU MIF

Architectural intention and conception

The new faculty building is located in the heart of Vilnius Visoriai science valley. We design cosy, attractive, functional and comfortable spaces for education. The spatial-volumetric composition emphasizes the integration aim of the science valley. One volume is created out of entangled spaces for students of math and computer sciences, teachers and administration. The internal organisation is soft and anthill-like, however it has clear hierarchy of functional zones.

VU MIF

Structure of the paces, volumetric solution

The building is a one volume perforated by inner yards, atriums and loggias, which allow sunlight as well as visual links between different zones. First floor is an extension of inner yard. It is filled by common spaces – the entrance hall, library, café and common auditoriums. Upper floors are divided for mathematics, informatics and administration.

Yards and loggias not only fill premises with sunlight, moreover they are playing important role in creating integral faculty community, giving the possibility to see each other in different floors. Seemingly messy arrangement of the yards creates soft and unexpected structure of inner premises.
In the first floor two connecting halls for smaller and bigger common auditoriums are located. Radiant system, that allows to control noise, is applied to the student classrooms floors. At the highest-level administration, mathematics and informatics departments have one corridor each.

VU MIF
VU MIF

Surroundings

Next to the building, common yard for the whole quarter is formed. Landscape in the common yard is formed in a way so it would invite people, hide the parking places and could be used as an amphitheatre. Entrance hall of the building is designed as a part of the common yard by its function, transparency and materials.

VU MIF
VU MIF
VU MIF