PALANGA PAVILION

ARCHITECTURAL COMPETITION, I PRIZE

Authors

R. Palekas, J. Puronienė, G. T. Gylytė, A. Barzda, M. Šiupšinskas, B. Puzonas

Type

Public

Year

2009

Heritage

The exhibition pavilion and the summer reading room designed by architect Čepis are part of Palanga’s identity. Another object of the heritage is the urban structure of the city center – villas in the park.

Natural environment

A characteristic feature of the plot – merging of the Park of Tiškevičiai Palace and the City Park, both emotionally and functionally.

Urban idea

The plot is unchanged except the area where the hall is located.

The new hall together with the existing pavilion expresses emotional balance. Balance, tranquility is an important feature of recreational architecture. Two buildings standing side-by-side share common proportions.

The hall is distanced from the pavilion at a clear distance, as if it was be one of Palanga’s free-standing villas in the park. The secondary meaning of the hall is the lantern in the park. Semi-transparent facade structure creates image of shining object in the dusk, which is slowly changing.

Existing pavilion

We strive for the authentic preservation or restoration of the essential features of the building, which we describe as follows: distance from the streets, a closed rectangular plan, an inner courtyard, a single store see-through silhouette and material.

The pavilion space and the yard are perfectly suited for some features of the competition program, all of the different functions have independent entrances, but can be easily connected.

Intelligent engineering systems are being built in order to use building during winter months.

Universal hall

Architecturally, this new hall together with the existing pavilion creates an asymmetrical sense of equilibrium: open-enclosed, low-tall. These two adjacent volumes are linked by interior materials.

The visitor is emotionally affected by the following sequence of changing spaces: lawn by the street – pavilion bromine – courtyard – clear lobby – staircase down – wide foyer – hall space. The flow of space does not stop – the transforming northern wall of the hall opens up a magnificent view of the Palanga Park. The view intensity is controlled by special fabric. The proportion of the hall is similar to Musikvereinsaal (Austria, Vienna, 1870, architect Theophil von Hansen).

K047_urbanistine_schema_sumazinta