MULTIFUNCTIONAL OFFICE COMPLEX “SPARTA”

COMPETITION PROJECT

Authors

Rolandas Palekas, Bartas Puzonas, Alma Palekienė, Artūras Čertovas, Karolina Burbaitė, Ugnė Morkūnaitė, Reda Petravičiūtė

Competition organizer

AB “SPARTA”

Area

43 000 m2

Year

2019

Introduction

The aim of the project is to create a new, high-quality structure that is sensitive and responsive to the complex environment, taking into account the special status of Švitrigailos Street as a road to the city center. To create a new part of Vilnius – not as a separate territory – but democratic, vibrant, open, providing flexible opportunities.
Vilnius must not be expanded, but compacted. The former industrial areas of Naujamiestis are suitable places for that. The peculiarity of Naujamiestis is its regularity and perimeter. It is necessary to respect this feature when compacting the city.
However, although the perimeter buildings in Naujamiestis are very diverse: over time, as the quarters naturally developed, drastic contrasts of silhouettes, scales and functions were formed, which today have become a clear feature of Naujamiestis identity. Naujamiestis obviously lacks life on the ground floor, there are too few articulated courtiers, squares, courtyards surrounded by services, shop windows, entrances – there is also a lack of street space.
The urban challenge of the task: the existing SPARTA plot and its boundary can be assessed as an unarticulated section not characteristic of the structure of Naujamiestis posessions; segmenting this plot requires finding the right scale and character for both Naujamiestis and the desired program.
The architectural challenge of the task is to find common denominators that create the identity of the Sparta complex as a unit by segmenting the desired program and thereby achieving coherence with a multiple, smaller-scale environment.

Urbanistic concept

The key to the task: to create a unique public space – the Sparta symbol, the connection between the townspeople and the “Spartans”. The desired program is segmented. Segments communicate with the environment, but also have their own face:
The Sparta factory at Švitrigailos Street will be rebuilt in a new quality, existing location and character (thus honoring the formed cityscape), but the possibility of its real reconstruction will be left – preserving the original elements of the building – if more detailed research would make it attractive and expedient. Several buildings in the yard are preserved – accompanying functions are located in them, their scale humanizes the yard of the Sparta community. The yard becomes an essential connecting element and acquires the features characteristic of Naujamiestis. Special attention is paid to the ground floor – showcases, entrances, small architecture – both in the square and in Švitrigailos str.

Urban relations and context

The perimeters of Naujamiestis streets are characterized by cracks, inclusions, and dead ends. Architects Algimantas and Vytautas Nasvytis, in the most important Naujamiestis street – Gediminas Avenue – have raised the principle of transverse public spaces, which is adopted by the norm until today:
The essence of the concept: four historical dead-end streets on the plot – parts of Naugarduko and Kauno streets (several of them are almost extinct today) – are revived and become sources organizing the structure and catching the flows of these two streets, which in turn flows into the new square / yard, which in turn, becomes the most important interior of the quarter, but is visible – subtly opening and catching the flow on Švitrigailos Street.

Site plan solutions

In response to the adjacent spaces of the quarter, the fence and construction along the site line are deliberately abandoned. In this way, the plot acquires additional opportunities for synergy with the environment. The site is planned with several large sections creating order of Naujamiestis, perpendicular to Švitrigailos Street. The last section responds to Naugarduko Street. The section is connected by a transverse functional connection.
The possibility of development of the adjacent “Montuotojas” building and logical addition of the new structure with the fifth part of the chain is envisaged.
The public spaces of the plot are created by different means – depending on the orientation: Švitrigailos str. side is dominated by a hard surface, while the green spaces face the depths of the quarter and merge with the existing ones. The territory between the buildings is dedicated exclusively to people, their work and rest, ecotransport. The above-ground movement of cars on the plot is limited to the local entrance from Švitrigailos str. and a small VIP car park.

Traffic and pedestrian flows

Cars enter the VIP above-ground parking lot from Švitrigailos Street through the current entrance to the south of the plot. The principle of underground car parking on the plot: one-way movement. Enter any turn from Naugarduko Street, park, exit at Švitrigailos Street on the right; if you need to travel to the south quarter, turn right.
The buildings are accessible on foot and by eco-transport from Švitrigailos Street through the square, which offers accompanying functions. Eco dead-end streets from Naugarduko, Kaunas and Algirdo streets also lead to the square. There are open bicycle storages in the square, and a closed bicycle storeroom in the building.

Architectural idea

The drop in building heights typical of Naujamiestis is deliberately maintained, and different building heights are chosen for the four-volume composition, which descends towards the square.
The most important architectural goal is to find the denominators that create the identity of the SPARTA complex as a unit. As small artifacts, three small buildings and a chimney in the yard today are preserved, reconstructed and adapted to new needs. Respect the main SPARTA factory (together with the resulting cityscape): during the reconstruction of the factory by modern means, the place, silhouette, character of the main facades is preserved.
In order to preserve the industrial mood of the quarter – as an added value of the connection with the past – we choose the idea of an industrial profile with a cross-section of approximately 35 cm and interpret it differently when dividing each building: vertical character, horizontal, rectangular large, rectangular small.
Workrooms are accessed through atriums, which not only contribute to the passive energy of the buildings, but also encourage community spirit inside. The axis of the buildings – the central lobby atrium – attracts visitors, aided by its translucency. An open staircase is visible in the hall; the elevator is installed in a glass structure. The universal hall space can be used for solemn business or occasional meetings, using the amphitheater and balconies for spectators.
The green roof system is one of the elements of the building’s sustainable architecture. Green draining roof construction not only improves aesthetics, but also substantially increases the ecological, sustainable architecture of the building: reduces rainwater load, improves CO capture, increases the amount of oxygen in the environment – especially the air intake of the recuperation system. The rooftop terrace is suitable for a small event and is easily accessible by lift. The green roof system is combined with the Photovoltaic modular system.