R.Palekas, A.Palekienė, B.Puzonas, D.Uogintė, K.Burbaitė


6 625 m2




Vilnius college library project is located in Baltupiai, Didlaukio g. 45. The territory is influenced by following elements:- Terrain difference; – Free-standing buildings; – The existing building in the plot – Faculty of Health Care, and other surrounding educational buildings; – The planned bridge, that connects Didlaukis street, public transport stops, parking lot extensions near the plot.

The plot

New wing occupies south-east side of the site. Existing path going from Didlaukio street to the Faculty of Health care remains. It is enhanced by a newly formed square in front of designed building. The square – universal recreational space, where the main entrance and outside café spaces are accessed. In this territory terrain has difference of 3.5m, thus part of the new volume is deepened and in the eastern part of the site service access is formed. To enhance the perimeter of the site, the row of the trees is designed, along the Didlaukio street.


The volume is designed as a free-standing element, which doesn’t correspond to surrounding elements of difficult composition. The volume of two triangles forms cosy yard space. The accesses to the plot are situated at the sharp angles. Two connected triangles reflect the functional structure of the building. That is library and auditoriums corps, that had two different functions, that completes each other.

The facades

Taking into account the materiality of surrounding buildings the facades are covered by red ceramic baguettes, behind which horizontal, orderly arranged window net can be seen. The baguettes protect the building from the overheating and give integrity to the interior. The glass facade of inner courtyard visually connects interior and exterior spaces. At the connection of two volumes the glass facades come near to each other, and here, at the narrowest place of the building, mysterious transparency is created. Circle shape roof hanging above the main entrance matches the forms of landscape elements.

The structure of the building

The building has five floors. Auditoriums and seminar rooms are blocked with a possibility to transform and join. Reading rooms are open spaces with the individual work-room blocks. The library and auditorium corps are connected by the lobby space, bridges and atrium. At the south-west and north-east walls technical, personnel, auxiliary rooms, staircases and toilets are blocked.