RESIDENTIAL QUARTER IN LOZORAITIS STREET

COMPETITION PROJECT, 2nd PLACE

Team

R.Palekas, B.Puzonas, D.Uogintė, A.Palekienė, K.Burbaitė, U.Morkūnaitė, R.Samackaitė, R.Ašvydytė

Client

UAB „Delira“

Year

2018

Urbanistic idea

Each villa is characterized by slightly different orientation and altitude. Gentle rotations of the houses, which are similar to the composition of the nature elements, assure the best views, insolation and privacy.  The houses itself are introverted, cornices are relatively low, the distances between houses are not less than house size itself (17x17m.) – this assures good insolation of the courtyards and privacy of the families. Different sloping of the plots determines distinct interior characters and more significant altitude differences allows to design additional room.

The traditional villa architecture in Pavilniai regional park is characterized by generalized silhouettes and sloping roofs. We suggest similar principle for the designing villas.

Landscape solutions

The landscape character of quarter spaces is closely related to the place and this can be seen in the topography section. We suggest moderate landscape measures. The priority – nature preservation. New plants – mostly traditional species dominating nearby. Precisely planned low (1,5-2m) deciduous bushes assure the privacy of the yard. The street is covered by stonelike pavement.  Along the street – low park lights. We also suggest walking path towards the regional park valley.

Architectural idea

The place is characterized by the contradiction between the sunny side and private side with the great views. The structure of the house is determined by this conflict.

We chose to detail situation of average slope (the difference of altitudes – 1.5m). Entering from the street (south) side there is the triangle courtyard with the terrace. This is the space that belongs for both the interior and the exterior. The courtyard is composed by the cut principle, giving the space the sense of security. There is no wind, here you can catch the first sunrays in spring. The street is quiet, there are not many neighbours, so the privacy will be easily controlled with the help of plants. Second terrace is on the other side of the house. This terrace is more open, has the picturesque views. Both terraces are connected by common interior space.

Important aspect is the perception of the building scale. Objective one villa size (we suggest about 250m2 without garage) is marginal to create spacious house feeling. We chose villa typology instead of landscape architecture that would mask the building. Though we suggest dark finishing material and compact volumes to optically reduce the size of the villa. Compact size of the villa will allow economical exploitation of the building as well.

Functional planning

We choose duality principle: living wing – bedrooms’ wing; impressive integral space – rational divided rooms; transparent – closed; welcoming courtyard – backyard.

Entering the detailed house form the garage we get into small hallway with necessary auxiliary rooms. Vila has three bedrooms oriented to the east. One room in the second floor is oriented to the west and could be the bedroom as well as workroom. Parents zone has alternative connections with the living room and the backyard lawn. Common space – dining room, living room – has the views to all four sides: this allows, depending on the situation of the building, to create wanted visual connections with the help of plants, assuring insolation and privacy.

Possible additional rooms (long plots)

The possibility to separate the kitchen zone and the living room (all plots)

Master bedroom could be on any floor (all plots)

The possibility to design SPA or studio (in the plots with significant altitude difference)

Finishing and materiality

For the facades we suggest natural wood vertical plank finishing. Dark colour. Wood texture would be preserved. Roofs, rain draining system elements, window frames – grey metal.