RESIDENTIAL QUARTER “RASU NAMAI”

Rasų namai

Team

Idea: Paleko architektų studija

Architecture: Paleko architektų studija (Rolandas Palekas, Bartas Puzonas, Petras Išora) + Plazma (Rytis Mikulionis, Gytis Vaitkevičius, Povilas Daugis)

Client

UAB Contestus

Photography

Norbertas Tukaj

Year

2013-20015

Rasų namai

Idea: lowered + elevated

Eight elevated houses are designed along the street in the southern part of the plot. These buildings are set between the retaining walls of the ammunition vaults or placed above their cornices. These buildings are paired around outside staircases. The houses are elevated to ensure the free access to the historical vaults and their visibility from the street. The pairs of houses correspond to the pairs of entrances to the vaults. These houses have regular plans, traditional pitched roofs and are rotated according to the orientation of the vaults’ facades.
The northern side of the street is shaped by the intermittent perimeter of lowered houses. Ten separate buildings with regular plans and pitched roofs connect two terraces: the bank of the creek and the street. Due to the difference of terrain they seem to be two-storey high from the street and three-storey high when observed from the lower terrace. Retaining walls between the houses separate the places for cars on the street level and private terraces below.

Rasų namai

Architectural harmony

Traditional archetypal silhouette of the buildings is supplemented by moderate contemporary details and elements. Shapes are lightened by abstract volumes of bay windows and skylights. The complex of houses is harmonized by uniform materialization: buildings are clad in wood planks of several different textures, influenced by local traditions. Homogeneous architectural details, scale and color of the buildings enhance the idea of unity even further. Moreover, the perspective of the street is not obstructed, but rather extending into the valley of Ribiskes landscape reserve.

Rasų namai
Rasų namai

Materials and structure

The idea to raise the upper houses on metal stilts required the use of concrete structures while other elements of the project employs local, traditional building materials such as clay brickwork and wooden roof structures. The facades are cladded in Siberian larch harvested in the nearby areas and initially patinated to keep it as much maintenance free as possible. The compact size of the building decreases heat losses as well as provides easy personal accessibility to every element, in case of reparation. The conversation between the local nature, historical objects, textures and the new structure might be considered as one of non-energetic sustainable issues.

Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai
Rasų namai