SODŲ G. 14 HOUSING DEVELOPMENT

COMPETITION PROJECT

Authors

Rolandas Palekas, Bartas Puzonas, Alma Palekienė, Karolina Burbaitė, Ugnė Morkūnaitė, Radvilė Samackaitė, Rokas Stasiulis, Aistė Rakauskaitė, Renata Mickevičiūtė

Client

UAB PPI Group

Area

15 800 m2

Year

2018

Urbanistic-landscape concept

We are forming a possession connecting Sodų and Seinų streets and surrounding the hotel, which we will cover with a ‚carpet”. The drawing of the ‘carpet” is brick volumes connected by courtyards. The hard courtyards of the entrances are replaced alternately by green private courtyards. The sides of the ‚carpet” are framed by two slopes: the existing and the newly formed – the separation between the hotel and the residential function.

Architectural concept

We rely on a structural drawing typical of the old town: the courtyard buildings are perpendicular to the street houses. The new perpendicular structure is special in that it does not touch the hotel, nor does it end in a building forming the end of the possession – it is replaced by a slope. Other measures in harmony with the old town – scale, silhouettes, material.

Sodų street space

Often found on the streets of the Old Town of Vilnius surround feature – their gentle widening before fusion with a larger space. We suggest using this tool to form the connection of Sodų Street with the Train station space, therefore we slightly fold the red street construction line.

Access to the plot

We see the new structure as a block of the Old Town – therefore we organize the accesses from the Old Town side.
We are designing two separate underground car parks, with the possibility to get from one to another. Accesses to each of them are from different streets. We leave the current access for hotel service. In the hotel yard we provide a green car park for hotel guests.

Layout of plot functions

We form four plot zones with clear boundaries. These are the hotel, the hotel courtyard, the residential possession and the access path area on the north side.

Adjacent to the hotel

We are designing the new house perpendicular to the hotel, so its guests will continue to be able to admire the panorama of the old town in a fragmented way. In order to reduce the psychological impact of the hotel guests, the residential courtyards are separated from the hotel by a long green hill (slope); we suggest form it from the ground excavated during the underground car park works.

The number of hotel rooms could be increased, if necessary, by adding an annex to its existing hall. An additional 32 rooms would be designed. On the roof of this annex we provide an exclusive observation terrace of the Old Town, with possibility to glaze it.

Distribution of building functions

Ground floor of new buildings near the streets – public premises for rent: shops, service institutions, cafes, offices. Other floors and attics – apartments.

Apartments. Communications, layout, opportunities, insolation

We design staircases connecting the car parking and apartments. All apartments have small private outdoor spaces – balconies, terraces or roof loggias – with spectacular fragments of the old town view. We plan large apartments with exclusive views at the ends of the buildings. Most apartments are oriented either to the east or west. The arrangement of the buildings in the north-south direction ensures good insulation of the yards and adequate lighting of the apartments. If necessary, two apartments can be combined into one larger one..

Material distribution of buildings

The predominant material is grayish-yellow clay bricks. We strive for the individuality of the facade planes of the buildings with different brick patterns. The only building on the corner of Sodų and Seinų streets – as a connection between the Old Town and the railway station square – stands out with its high-class façade metal finish.

Topography. Welfare of the access path and courtyards

We lower the altitude of the hotel yard as much as possible. We aim for the lowest possible landing in the north and west. We avoid retaining walls. Trails, hard surfaces – from gray-yellow clay blocks. We use metal luminaires with a laconic design. The benches are made of wood, as are the terraces of the ground-floor apartments. Lawn, flower beds. Dwarf flowering shrubs. Single deciduous trees.