VU BOTANIKOS SODO LABORATORIJOS PASTATO REKONSTRUKCIJA

Kairėnai

Autoriai

R. Palekas, B.Puzonas, V.Lingė

Užsakovas

VU Botanikos sodas

Nuotraukos

Norbertas Tukaj

Tipas

Visuomeninis

Plotas

1000 m2

Metai

2016

Kairėnai

Idėja: pastatas – augalas

Prieš rekonstrukciją laboratorijos pastatas smarkiai kontrastavo su dvaro komplekso pastatais. Išsiskyrė nebūdinga ir netinkama kompleksui architektūra, kartu su smulkesniais tūriniais elementais (išlipimu ant stogo, kaminėliais ir t.t.) nekūrė vieningos kompozicinės visumos.
Pasiūlyta architektūrinė idėja: pastatas – augalas. Šiam sumanymui pasiekti, naujus elementus projektuojame taip, kad pastarieji su pastatu sudarytų vientisą stačiakampį tūrį. Laiptinė, liftas ir šiltnamis kompaktiškai prijungiami prie pietinės sienos, o visas tūris apjuosiamas „žaliuoju“ fasadu. Naujai rekonstruotas laboratorijos pastatas – ramaus tūrinio sprendimo, aukščiu neišsišokantis dvaro pastatų komplekse. Apželdintų fasadų dėka, žaliosios erdvės ant stogo tampa artimos stipriai gamtinei botanikos sodo aplinkai.

Kairėnai

„Žalieji“ fasadai

Rekonstruotas pastato tūris apjuosiamas 1,3 m pločio išorine metaline konstrukcija, ant kurios kabinama vertikalių augalinių elementų kompozicija. Tai trejomis eilėmis išdėstytos iš metalinio tinklo ir augalinio substrato, specialiai augalams augti ,paruoštos kolonos. Kolonos yra vienodo aukščio ir tvirtinamos prie horizontalių laikančiųjų metalinės konstrukcijos elementų. Ant pastarųjų taip pat tvirtinami ir aptarnavimo balkonėliai. Visos kolonos numatomos kaip mobilūs segmentai, kuriuos pagal poreikį būtų galima nuimti arba pakabinti į kitą vietą. Tokiu būdu sukuriama galimybė reguliuoti patalpų insoliaciją, o taip pat kolonose esančius augalus paruošti ir, reikalui esant, prižiūrėti nukabinus nuo fasado.
Buvo įvertinta augalų savybė keistis pagal sezoniškumą. Vasaros sezono metu augalų vešlumas mažina tarpus tarp kolonų, apsaugodami administracines patalpas nuo perkaitimo, o žiemos metu – kolonų kompozicija išlaiko siekiamą architektūrinį įvaizdį.

Kairėnai
Kairėnai

Pagrindiniai projektiniai sprendiniai

Nauja evakuacinė laiptinė, liftas ir šiltnamis suprojektuoti prie pietinės pastato sienos, išlaikant vientisą stačiakampį tūrį (vizualiai pastatas šiek tiek prailginamas). Botanikos sodo darbuotojams reikalingas šiltnamis pasiūlytas kaip stiklinė stačiakampė (7,2m aukščio) erdvė su tiesioginiu saulės apšvietimu iš rytinės, pietinės ir vakarinės pusių. Virš šiltnamio (trečiame aukšte) suprojektuota oranžerijos patalpa. Visą stogą panaudojame kaip atvirą rekreacinę apžvalgos aikštelę, nuo kurios labai gerai matomas visas dvaro pastatų kompleksas. Du reikalingi laiptinių išėjimo tūriai sudalija stogo erdvę į tris dalis: vidurinioji – atvira, pietinė – metaliniu stogeliu dengta terasa, šiaurinė – augalais apželdintas sodelis su ilgu suoliuku. Visas stogas apjuosiamas stikliniu aptvėrimu.

Kairėnai
Kairėnai
Kairėnai
Kairėnai
Kairėnai
Kairėnai