BIURŲ PASTATAS „VICTORIA“

Autoriai

R. Palekas, A.Palekienė, A.Baldišiūtė, R.Bėčius

Užsakovas

MG Valda

Metai

2002 Konkursas, 1-oji vieta
2005 Realizacija

Plotas

7000 m2

Lokacija

Biurių pastatas „Victoria“ – sparčiai besivystančio komercinio rajono Vilniaus centre akcentas. Teritorija yra išsidėsčiusi palei Neries upę, vizualiai ribojasi su Tauro kalnu. Tokia pastato lokacija lemia jo matomumą iš daugelio skirtingų taškų, todėl pastato tūrinė išraiška tampa labai svarbi.

Tūrinė išraiška ir medžiagiškumas

Pastato tūrinė kompozicija yra charakteringos išraiškos, susideda iš stiklinio stačiakampio tūrio ir, tarsi rėmas jį apjuosiančių, šviesaus granito plokštumų. Pagrindinis stiklinis tūris siauromis aliuminio juostomis dalinamas į tinklą. Per keturis pirmus aukštus – šiek tiek įtraukta vientiso stiklo siena.
Siekiant kuo subtilesnių ir grakštesnių formų, virš pastato iškyla vertikalus elementas – paaukštintas stiklinis laiptinės tūris besiglaudžiantis prie 76,5 metrų aukščio sienos. Dėl šio sprendimo pastato siluetas iš skirtingų taškų matomas kaip siaura linija.
Taip pat virš pastato įrengta aukščiausiai Lietuvoje pastatyta tilto konstrukcija – 61 m aukštyje esanti apžvalgos aikštelė.
Fasadams naudojamos dvi savo savybėmis labai skirtingos medžiagos – stiklas ir akmuo. Šis skaidraus, lengvo ir tvirto, sunkaus kontrastas suteikia pastatui daugiau elegancijos ir solidumo.

Funkciniai sprendiniai

Priešais pastatą – reprezentatyvi erdvė žvelgianti į upę, per kurią patenkamą į pagrindinį įėjimą.

Į biurų patalpas (liftų holą) patenkama per išraiškingą per tris aukštus atvirą erdvę, vizualiai susisiekiančią su kairiau esančiu salonu bei biurais. Pirmi 3 aukštai kiek skiriasi nuo likusių. Šie aukštai gausiai įstiklinti, betarpiškai susieti su įėjimo erdve. Pirmame aukšte galima įrengti prekybos saloną, ekspoziciją. Nuo antro iki šešiolikto aukšto suprojektuotos universalios erdvės. Projektuota taip, kad būtų galimas skirtingas šių erdvių panaudojimas vienam, dviem ar trims biurams.

Stiklinis biurų patalpų tūris užtikrina vizualų pastato vidaus erdvių ir upės ryšį. Nuo vienuolikto aukšto langai atsiveria ir į Gedimino prospekto pusę.