STOKHOLMO BIBLIOTEKOS IŠPLĖTIMAS „CUT“

ARCHITEKTŪRINIS KONKURSAS, III VIETA

Autoriai

R. Palekas, A.Baldišiūtė, D.Karalius, B.Puzonas, A.Palekienė, M.Zemlickaitė, L.Sužiedelytė, A.Brazauskaitė, G.T.Gylytė, A.Rimantaitė, J.Preiss, T.Jonauskis

Tipas

Visuomeninis

Plotas

28 000 m2

Metai

2007

Idėja – pastatas kaip tuštuma. Mes tiesiog įpjauname šlaitą ir pastumiame jį link senųjų bibliotekos priestatų. Taip kalva tampa biblioteka. Išskirtine naujosios bibliotekos įėjimo erdve kuriame architektoniškas ir konceptualias vertybes. Senosios Asplundo bibliotekos monumentalus charakteris išryškinamas naujame kontekste. Multifunkcinė įėjimo erdvė sujungia senąją ir naująją bibliotekas ir tampa viešąja erdve.

Kelias į biblioteką

Tiek perkeltine prasme, tiek fiziškai Spelbomskan aikštė yra paliekama savo vietoje, jai suteikiamas naujas įvaizdis ir funkcija.

Sutvarkytiems ir naujai suprojektuotiems paviršiams norime panaudoti smulkaus mastelio raštus, tekstūras.

Projektuojant mūsų tikslas buvo sukurti multifunkcinę erdvę praeiviams ir lankytojams. Laiptų pakopos, vedančios link bibliotekos įėjimo, taip pat suprojektuotos ir žmonių sėdėjimui.

Įėjimo aikštė – potyrių takas

Naujasis viešosios bibliotekos įėjimas – pilnas įspūdžių praėjimas giliu įpjovimu nuo Spelbomskans aikštės. Savo šiuolaikiška maniera jis tiesiogiai ir semantiškai primena įėjimą į rotondą nuo Sveavagen, projektuotą švedų architekto G. Asplundo. Santykis  tarp Asplund pastato, naujojo pastato ir Spelbomskans aikštės nesusilpninamas. Naujoji aikštė tampa miesto interjero erdve. Ryšys su Odengatan gatve sukuriamas per vizualinius ryšius nuo Spelbomskans aikštės iki bibliotekos per kavinės erdvę.

Išstrauka iš komisijos vertinimo

„Kalno viršūnės įpjovimas yra labai stipri ir unikali koncepcija, kuri ne tik sustiprina kalno vaizdą, bet taip pat visą kalno aukščio suvokimą. Projektas yra paremtas paprasta esmine idėja, bet tuo pačiu yra labai sudėtingas. Nors projekto sklype visi pastatai paliekami savo vietose, Asplund pastatas įgauna naują kontekstą, kuriame sustiprinamas šio pastato monumentalumas. Sukuriama daugybė skirtingų lauko erdvių, kurios sustiprina viena kitos kokybę ir charakterį.

Projekto sėkmė slypi jo bandyme sukurti kontrastą su Asplund pastatu, sukuriant Yin-Yang efektą. Šių dviejų pastatų skirtumai papildo vienas kitą ir sustiprina abiejų charakterį. Naujasis pastatas turi tokią unikalią ekspresiją, kad ji tampa projekto išskirtinumu. Šis projektas reprezentuos tiek save kaip pastatą, tiek biblioteką kaip instituciją.“