JOKŪBO KOMPLEKSAS

KONKURSNIS PROJEKTAS, 3-OJI VIETA

Autoriai

R. Palekas, B.Puzonas,  A.Brazauskaitė, L.Sužiedelytė, M.Zemlickaitė, G.T.Gylytė, A.Palekienė, M.Šiupšinskas, D.Uogintė

Tipas

Visuomeninis

Metai

2008

Erdvinė idėja

Projektuojamą pastatą, kartu su Šv. Jokūbo bažnyčia, Domininkonų vienuolynu ir buvusia ligonine traktuojame kaip neformalius, iki Neries upės besidriekiančios žaliosios Lukiškių erdvės, elementus. Šią erdvę rėmina griežtas ir formalus „stalininis“ pastatų perimetras.

Pastato siluetas

Iš „ramios“ pakeltos plokštės, kuri tarsi pratęsia Šv.Jokūbo bažnyčios šventoriaus tvorą, auginame pabirus dvišlaičius tūrius. Tarpe jų komponuojame želdinius. Siekiamybė – natūralus architektūrinis ryšys su esamais vienuolyno ir ligoninės pastatais bei formuojamo kvartalo

vientisumas. Ieškoma semantinių sąsajų su buvusiu kaimišku Lukiškių užstaymu.

Urbanistinė idėja

Pagrindinis tikslas – sukurti patrauklų, erdviniu ir funkciniu požiūriu, pėsčiųjų traktą tarp Gedimino prospekto ir Baltojo tilto. Pastato kontūras ties Tumo- Vaižganto ir Lukiškių gatvių sankryža natūraliai suformuoja nedidelę aikštę, padėsiančią „suminkštinti“ Lukiškių viešosios erdvės „tekėjimą“ link upės.

Sklypo planas

Pagrindinis įėjimas į pastatą projektuojamas iš vakarinės sklypo dalies, formuojant jaukų, įgilintą (paslėptą nuo gatvės triukšmo) įėjimo skverą. Pastato pirmąjį (komercinį) aukštą išilgai kerta vidinis pasažas, vedantis link upės prieigų, Baltojo tilto. Čia numatomas antras įėjimas iš A.Goštauto gatvės. Pasažo pašonėje projektuojami kavinių, restoranų „užutekiai“.

Įvažiavimas į požeminį dviejų lygių aikštelę, bei Servitutinis patekimas į kvartalo vidų – iš Lukiškių gatvės.

Pastato išplanavimas

Pirmasis pastato aukštas nežymiu terasavimu atkartoja natūralų reljefo perkritimą tarp Lukiškių ir A.Goštauto g. Tuo būdu užtikrinamas sklandus pėsčiųjų srauto „tekėjimas“ vidiniu pasažu. Čia numatomos komercinės paskirties patalpos (parduotuvės, restoranai, kavinės).

Iš lauko atskirais įėjimais patenkama į erdvius biurų holus, iš kurių vertikalūs ryšiai veda į antrąjį pastato aukštą, bei virš jo esančius tūrius. Pastato antrasis

aukštas skirtas laisvo planavimo, didelių erdvių reikalaujantiems biurams. Atskiri tūriai – labiau kompaktiškam planavimui.

Jaukią aplinką miesto centre esantiems biurams užtikrina projektuojamas vidinis kiemelis bei apželdintas antro aukšto stogas – „sodas“, į kurį patenkama iš kiekvieno biuro korpuso. Sode iškilę tūriai formuoja atitvertas nuo gatvės triukšmo erdves.

Po visu pastatu projektuojama dviejų lygių požeminė automobilių stovėjimo aikštelė naujojo pastato aptarnavimui.

Fasadai

Biurų dalies fasadams naudojamas šilkografijos būdu reguliariu raštu dengtas stiklas, kuris suteikia jiem baltą spalvą, riboja tiesioginių saulės spindulių patekimą į patalpas, tačiau užtikrina natūralų apšvietimą bei ryšį su aplinka. Minimalų detalių kiekį atsveria fasaduose žaidžiantys „sodo“ bei aplinkos atspindžiai. Vientisam tūriui lengvumo teikia kiek įtrauktas, skaidraus stiklo pagrindas.