VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO PRIESTATAS

 PROJEKTINIAI PASIŪLYMAI I

Autoriai

R.Palekas, A.Palekienė, B.Puzonas, D.Uogintė, K.Burbaitė

Užsakovas

Vilniaus kolegija

Plotas

6 625 m2

Metai

2016

Situacija

Vilniaus kolegijos biblioteka projektuojama Baltupiuose, Didlaukio g. 45. Teritoriją įtakojantys elementai:
– Sklypo reljefo perkritimas;
– Teritorijoje vyraujantis laisvo planavimo užstatymas;
– Tame pačiame sklype esantis Vilniaus kolegijos sveikatos priežiūros fakultetas bei aplinkiniai edukacinės paskirties objektai ;
– Detaliajame plane numatytas Didlaukio gatvės atkarpas jungiantis tiltas, viešojo transporto stotelės, automobilių parkavimo aikštelių praplėtimas šalia sklypo.

Sklypas

Sklype aiškiai formuojamos dvi erdvės: vidinis kiemas – aikštė tarp bibliotekos ir esamo fakulteto ir techninė zona rytuose. Į biblioteką patenkama per įėjimą iš vidinio kiemo – aikštės. Į kiemo erdvę veda takas palei pietvakarinę sklypo ribą, ir takas nutiestas palei sveikatos priežiūros fakultetą. Kiemas – universali rekreacinė erdvė, kurioje išskirtos zonos: lauko kavinė, medinė terasa, dekoratyvinis baseinas, išsaugomų esamų medžių gojelis. Palei Didlaukio gatvę, prie viešojo transporto stotelės, pastato formą ir jo įsiliejimą į šlaitą paryškinantis, bei judriame taške ramybę kuriantis vejos trikampis.

Idėja

Atsižvelgdami į teritorijoje vyraujantį laisvo planavimo užstatymą, projektuojame tame pačiame sklype esančiam fakultetui, o ne Didlaukio gatvei lygiagretų tūrį. Taip skulptūriškas dviejų sujungtų trikampių pastato tūris formuoja jaukią kiemo erdvę. Ties išraiškingais smailiaisiais kampais kuriami patekimai į sklypą. Du sujungti trikampiai atspindi pastato funkcinę struktūrą. Tai – du skirtingą, bet viena kitą papildančią, funkciją turintys bibliotekos ir auditorijų korpusai.

Fasadai

Atsižvelgdami į aplinkinių pastatų medžiagiškumą fasadą dengiame keramikinių raudonų plytų spalvos bagečių ažūru, už kurio persišviečia horizontalios, tvarkingai išdėstytos langų juostos. Pietinis fasadas iš Didlaukio gatvės pusės – vitrina dengta bagetėmis, saugo pastatą nuo perkaitimo bei suteikia pastato interjerui vientisumo. Vidinio kiemo stiklinis fasadas kuria vidaus ir išorės apsijungimo jausmą atveria pasatą į kiemą. Ties korpusų jungtimi kiemo ir gatvės stiklinių fasadų vitrinos maksimaliai priartėja viena prie kitos. Taip siauriausioje pastato vietoje kuriamas paslaptingas peršviečiamumas. Virš pagrindinio įėjimo kabantis apskritimo formos stogelis dera prie landšafto elementų formų.

Pastato struktūra

Projektuojamas penkių aukštų, dviejų konpusų pastatas – auditorijų ir skaityklų korpusai. Auditorijos, seminarų kambariai blokuojami su galimybe transformuotis ir apsijungti. Skaityklos – atviros erdvės su individualaus darbo kabinų blokais.
Korpusus aukštuose jungia persiliejanti foje erdvė, tilteliai, atriumas. Palei korpusų galines (pietvakarinę ir šiaurės rytų sienas blokuojamos techninės, personalo, pagalbinės patalpos, laiptinės, tualetai.